Anatomie van het paardenhoofd - nek en kruin

Gepubliceerd op 5 september 2023 om 04:50

Leuk dat je de website van XQS Horsewear hebt gevonden!

In onze informatie pagina werd er al kort ingegaan op het concept van onze ruitersport artikelen. Vandaag ga ik iets dieper in op een gedeelte van de anatomie van het paardenhoofd, namelijk de nek en kruin.

De Nervus Vagus.

Het zenuwstelsel van het paard bestaat net zoals het zenuwstelsel bij mensen uit de hersenen, twaalf craniale zenuwen, ruggenmerg, ruggenmergzenuwen. Enkele van de twaalf craniale zenuwen lopen via de nek richting de hals. Eén zenuw daarvan gaat verder door, deze zenuw heet de Nervus Vagus (10e hersenzenuw), ook weleens de zwervende zenuw genoemd.

De Nervus Vagus is één van de belangrijkste en grootste zenuwen in het lichaam van het paard. De Nervus Vagus daalt via de hals af naar beneden, daar heeft hij takken die het strottenhoofd, de slokdarm en de luchtpijp bezenuwen. Verder naar beneden loopt de zenuw naar de borst en vertakt daar richting het hart en longen. Vandaar uit vertakt het weer verder naar de andere inwendige organen. Deze zenuw zorgt voor rust en ontspanning en het zorgt ervoor, dat alle vitale organen naar behoren functioneren. Het zendt signalen naar de hersenen over het functioneren van de organen, maar ook andersom van organen naar hersenen.

Het heeft ook een grote invloed op de mentale welzijn van het paard. De Nervus Vagus kalmeert de ademhaling en hartslag, activeert het parasympatische zenuwstelsel, dat voor ontspanning en herstel van het paardenlichaam zorgt. Ook bij ons mensen is deze zenuw belangrijk. Deze zenuw is dus in staat om  stress minder te laten worden, zodat je meer ontspannen raakt.

Je wil dus best op de aanvangs plaats van deze zenuw niet teveel druk uitoefenen om de goede werking  te behouden. Maar dit is net DE plaats waar het kopstuk van ons hoofdstel ligt!

Daarom hebben wij dit speciale kopstuk ontworpen. Het heeft een slank design waardoor er niet teveel van de nauwe plaats tussen het hoofd en de hals wordt ingenomen, met een lichte verbreding richting bovenzijde van de hals om toch een optimale drukverdeling te krijgen.

Verder bestaat ons anatomisch kopstuk uit 2 losse delen, waardoor er geen druk op de maantop en aanzet van de zenuwbanen wordt uitgeoefend.

Hierdoor merken wij dat paarden welke gereden worden met ons anatomisch hoofdstel,  sneller nageven, minder stress maken, makkelijker buiging aannemen en een vrijer orenspel tonen.

 

Het is dus enorm belangrijk, bij de aankoop van een nieuw ergonomisch hoofdstel, om rekening te houden met de anatomie van het kruingedeelte en aanzet van de hals van jouw paard.

 

 

 

 

 

 

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.